Bakan Bayraktar: “Türkiye 2028 yılına kadar yıllık 150 milyar metreküp doğalgaz girdi kapasitesine sahip olacak”
Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye 2028 yılına kadar yıllık 150 milyar metreküp doğal gaz girdi kapasitesine sahip olacak.”
Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Orta Vadeli Program (OVP) tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bayraktar, OVP kapsamında enerjiyle ilgili üç ana hedefi ele almaya çalıştıklarını belirterek, “Enerjide sürdürülebilir arz güvenliğini elbette sağlamak istiyoruz. Uzun vadeli planlarımızın en temel noktalarından biri de bu. Ulusal enerji planlamamızda 30 yıllık enerji planlaması.”Bu arz güvenliğini sürdürülebilir bir biçimde sağlamak için elbette dışa bağımlılığı azaltmamız gerekiyor. Bunda ve şimdi, dün gündemimizdeki değerli yapısal noktalardan biri olarak yeşil dönüşümden bahsedildi. Yani Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmalarında sıklıkla vurguladığı 2053, karbon nötr bir gazdır. ekonomiVar olma amacı doğrultusunda yeşil bir dönüşümden, bir güç dönüşümünden bahsediyoruz.
“En değerli kalemlerden biri yenilenebilir enerji kullanımıdır”
Enerji dönüşümünün en önemli unsurlarından birinin yenilenebilir enerji kullanımı olduğunu belirten Bayraktar, “Biz bu konuda biraz daha agresif hedeflerle yürüyoruz. Biz aslında önümüzdeki 12 yılı 5 bin megavatlık konsey gücüyle planladık. Rüzgar ve güneş başta olmak üzere her yıl ama bu Orta Vadeli Program da ilgili yıllarda bunu da içeriyor.” Yatırım yapmak istiyoruz. Elbette burada yerli ve yabancı yatırımcılar da olacak. Körfez ziyaretimizin en önemli unsurlarından biri de bu oldu. Bunun dışında dışa bağımlılığın azaltılması anlamında petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerinin hızlanması söz konusudur. İşte Sakarya gazı, Gabar petrolü vs.” Bütün bunlara ek olarak milli petrol ve gaz şirketlerimizin yurt dışındaki faaliyetleri ve ortaklıkları. Yani Irak doğalgazının ve Irak petrolünün Türkiye’ye gelmesi ve Irak petrolünün Türkiye’ye gelmesi mümkün olabilir. Orada daha aktif rol almamız gerekiyor” dedi.
“Türkiye, madenlerde ve yer altı kaynaklarında çok hızlı bir şekilde net ihracatçı olmayı istiyor”
Programda nükleer enerjinin de yer aldığını belirten Bayraktar, “Milli enerji programımızda zaten vardı, madencilik de var. Aslında Türkiye madenler ve yer altı kaynakları tarafında çok hızlı bir şekilde net ihracatçı olmak istiyor. kendimize böyle bir hedef koyduk ve tüm bunlar, uluslararası standartlarda maden kaynaklarının aranması ve ekonomiye kazandırılmasının bir amacı ve programı var, elbette bunu sorumlu madencilik unsurları çerçevesinde ve bilinçli bir şekilde gerçekleştirmek istiyoruz. Çevreyle uyumlu bir yol Bu politika ve tedbirler başlığı altında tüm bunları daha pahalı hale getirmemiz gerekirse, stratejik ekonomik ve ticari çıkarların geliştirilmesi, enerji ve gıdanın geliştirilmesi, arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik politikalar, bölgesel bağlantıların artırılması, uzak kıtalarla bağların güçlendirilmesi, ulusal öncelikler doğrultusunda aktif ve bütünsel bir şekilde sürdürülecek, derinleştirilecek ve çeşitlendirilecek. Programın önemli unsurlarından biri.”
“Türkiye 2028 yılına kadar yıllık 150 milyar metreküp doğalgaz girdi kapasitesine sahip olacak”
İstanbul Finans Merkezi’nde elektrik ve madencilikle ilgili şirketlerin de bulunacağına değinen Bayraktar, “Özellikle Trakya Doğal Gaz Merkezi çok konuşuldu. Türkiye şu anda 2028 yılına kadar 150 milyon gaz santrali üretmeyi hedefliyor” Geçtiğimiz yıllarda doğalgaz altyapısına yaptığı yatırımlarla, özellikle Karadeniz doğalgazının tam üretime geçmesiyle birlikte.” Doğal gaz yıllık milyar metreküp giriş kapasitesine sahip olacak. Tahminlerimize göre 2023 yılında 51 milyar metreküpte bitecek. Yani tüketilenin çok ötesinde birçok farklı kaynaktan gelen gaz kaynakları ve önümüzdeki dönemde farklı ülkelerden yaklaşık 7-8 farklı boru hattı ve gaz kaynakları devreye girecek. Bunlara ek olarak farklı ülkelerden gelenler de olabilir. “Şu anda LNG ve sıvılaştırılmış doğalgazla çeşitlenmiş, artabilecek bir altyapımız var, dolayısıyla onlarca farklı ülkeden kaynak ülkemize geliyor” dedi.
“Doğalgaz depolama kapasitesini artırmaya yönelik hedeflerimiz de var”
Doğal gaz depolama kapasitesini artırmaya yönelik hedeflerinin olduğunu belirten Bakan Bayraktar, “Önümüzdeki dönemde bunları bir araya getirdiğinizde Türkiye doğal olarak doğal gaz açısından hem fiziki olarak bir ticaret merkezi haline gelecektir. Dolayısıyla konuşuyoruz. Trakya’da daha fiziki bir doğalgaz merkezi yani Türkiye’de İstanbul gaz endeksi diyebileceğimiz doğalgaz referans fiyatının oluştuğu ancak Ataşehir’deki finans merkezinde, depoları, boru hatları birbirine bağlı ama Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla bunu biraz daha ileri götürüyoruz. Metalik madenler önümüzdeki dönemde çok daha fazla konuşulacak, aslında şimdi de konuşulacak kritik madenlerdir. depolama teknolojileri, yeni teknolojilerdeki kritik madenler, stratejik madenler dahil edilebilir, Türkiye’nin güçlü olduğu madenler muhtemelen ilk işlem gören ve referans alınan madenlerdir.”Önümüzde daha kapsamlı bir borsa şeklinde bir hedefimiz var. Fiyatlandırma gerçekleşecek” dedi. – ANKARA